Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Gru 11, 2017, 10:12:22
 
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kurczak faszerowany  (Przeczytany 7850 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Green woman
Gość
« : Gru 03, 2007, 22:02:00 »

tuszka kurczaka ok.1.20kg
0,5kg miesa mielonego mieszanego
0,2kg rodzynek
3cebule
2 jablka
1pomarancza
przyprawy wedlug uznania
Obrane jablka i cebule pokroic na czastki,pol cebuli w kostke-dodac do miesa mielonego.Rodzynki namoczyc w cieplej wodzie na 10min,osaczyc i polaczyc z mielonym,przyprawic do smaku sola,curry,slodka papryka.
Kurczaka umyc,faszerowac na zmiane mielonym,cebula i jablkiem.Do brytwanny dac troszke tluszczu,wlozyc kurczaka i piec w goracym piekarniku,obracajac co jakis czas.Pomarancze umyc,obrac ze skorki,pokroic w plastry i pod koniec pieczenia oblozyc kurczaka.Piec ok.poltorej godziny.
Smacznego.
Zapisane
Dominika
Szamanka
****
Offline Offline

Wiadomości: 2762


« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2014, 14:04:17 »

1 kurczak cały
40 deko szpinaku
6 ząbków czosnku
20 deko sera żółtego
2 łyżki masła
2 torebki ryżu białego
majeranek, sól, pieprz.

Wyjąć korpus z kurczaka i umyć go, po czym lekko natrzeć środek oliwą i natrzeć majerankiem z solą i pieprzem, a następnie odstawić go do lodówki na kilka godzin, by naszedł przyprawami.
Szpinak może być mrożony, lub świeży. Świeży umyć i na rozgrzane masło udusić energicznie mieszając, dodając wyciśnięte ząbki czosnku do szpinaku czekać, aż odparuje mieszając. Dodać ser pokrojony w plastry, to szybko się stopi i z lekka dosolić i odstawić do przestygnięcia. Mrożony wrzucić na patelkę i na maśle odparowywać i również dodać rozgnieciony czosnek ,a po odparowaniu ser w plastrach
Osobno ugotować ryż i po przestygnięciu zmieszać go z gotowym szpinakiem i tak gotowy farsz nadziewamy wnętrze kurczaka,a dziury spinamy klamrami lub metalowymi szpikulcami tak, by się kurczak nie rozchylił podczas pieczenia.Na zewnątrz przyprawiamy ptaka wedle swego upodobania i pieczemy w piekarniku 1 godz i 30 minut w 180 stopniach, polewając go co jakiś czas wodą. Ja używa rozpylacza do kwiatków z wodą oczywiście Duży uśmiech
Polecam ten przepis, sprawdziłam i jest naprawdę smaczny.
SMACZNEGO. Chichot
Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Strona wygenerowana w 0.033 sekund z 19 zapytaniami.

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

avallonandaballava watahawilkowmagii deercreek forum darkblood-college